HOELANG DUURT HET VOORDAT IK MIJN SCHADE UITGEKEERD KRIJG?
De duur van een letselschadetraject kan verschillen. Het kan enkele maanden tot enkele jaren duren, geheel afhankelijk van de omstandigheden. Bij zwaar letsel is het traject doorgaans langer.
Ondanks het feit dat het Verbond van Verzekeraars middels de Gedragscode Behandeling Letselschade probeert te bewerkstelligen dat letselschadezaken soepel en zorgvuldig worden afgehandeld blijkt de praktijk vaak anders. De belangrijkste oorzaken voor de lange duur en verloop van een letselschadezaak zijn veelal het wachten op een medische eindsituatie en de discussies met de verzekeraar van de tegenpartij over de aansprakelijkheid. Het vaststellen van een medische eindsituatie is niet altijd evident. Het is niet ongebruikelijk dat zelfs na twee jaar nog geen medische eindsituatie is bereikt.
Sommige verzekeraars proberen een letselschadezaak te rekken. U komt dan in een slopende strijd terecht en krijgt te maken met zaken waar u weinig tot geen kennis heeft. De verzekeraar zal met deze tactieken proberen te bewerkstelligen dat u genoegen neemt met een lagere vergoeding of wellicht helemaal afziet van een schadeclaim. Een letselschade expert kent al deze valkuilen en zal het schaderegelingstraject voor u kunnen versnellen én alsnog proberen om de schade vergoed te krijgen. Als aan de voorwaarden voor aansprakelijkheid is voldaan, kan het slachtoffer in beginsel aanspraak maken op volledige vergoeding van de werkelijk door hem geleden schade. Hij dient zoveel als mogelijk in de toestand te worden gebracht waarin hij (met een redelijke mate van waarschijnlijkheid) zou hebben verkeerd als de schadeveroorzakende gebeurtenis achterwege was gebleven.