WAT KOST JURIDISCHE HULP BIJ LETSELSCHADE?

Zolang niemand erkent dat hij aansprakelijk is, zijn de kosten van rechtshulp voor uw eigen rekening. Zodra iemand de aansprakelijkheid erkent, geldt een speciale regel. Dan moet de aansprakelijke partij uw rechtsbijstandskosten betalen. De kosten moeten dan wel redelijk zijn. Vaak is de aansprakelijke partij bereid om de kosten van rechtsbijstand aan uw advocaat te betalen. Toch kan het zijn dat u een (groot) deel van de advocaatkosten zelf moet betalen. Bijvoorbeeld ook als u ook zelf schuld heeft of als de aansprakelijke partij maar een (klein) deel van de kosten betaalt.

Voor de advocaatkosten bij het voeren van een proces ligt dat anders. Soms moet u naar de rechter om uw recht te halen. Dan moet dan omdat de partijen er samen niet uitkomen. Sinds 1 juli 2010 geldt de Wet deelgeschilprocedure voor letsel- en overlijdensschade. Die maakt het mogelijk om een deel van het geschil voor te leggen aan de rechter. Bijvoorbeeld de vraag of u zelf ook schuld heeft aan de schade.

De aansprakelijke partij betaalt de kosten van zo’n deelgeschilprocedure zelfs als de rechter u ongelijk geeft. Er bestaan wel uitzonderingen. Bijvoorbeeld als het deelgeschil gaat over wie aansprakelijk is. Krijgt u daarin ongelijk, dan zijn de kosten ook voor uw rekening. De deelgeschilprocedure is alleen geschikt voor een afgebakend probleem.

De deelgeschilprocedure speelt zich af in het buitengerechtelijke onderhandelingstraject. Om deze reden begroot de rechter de kosten van het verzoek aan de zijde van de persoon die schade door dood of letsel lijdt in de beschikking. Bij de begroting dient de rechter in een deelgeschilprocedure de redelijkheidstoets te hanteren; zowel het inroepen van rechtsbijstand als de daarvoor gemaakte kosten moeten redelijk zijn. Dit betekent dat indien een deelgschilprocedure volstrekt onnodig of onterecht is ingesteld, de kosten daarvoor dus niet in aanmerking komen. 

Als uw letselschadezaak in volle omvang aan de rechter wil voorleggen, heet dat een bodemprocedure. Bij een bodemprocedure betaalt u altijd zelf uw advocaat. De rechter beslist aan het eind van de procedure of de partij die ongelijk krijgt ook de kosten van de andere partij betaalt. Daar bestaan vaste tarieven voor. Helaas dekken die bijna nooit de werkelijke kosten van een procedure.

Heeft u een rechtsbijstandsverzekering? Neem dan tijdig contact op met uw verzekeraar. 

Nederland kent ook rechtshulp die de overheid betaalt. Om daarvoor in aanmerking te komen, moeten uw inkomen en vermogen onder bepaalde grenzen liggen. Uw advocaat kan een aanvraag bij de Raad voor Rechtsbijstand indienen. Op de website van de Raad voor Rechtsbijstand kunt u kijken of u recht heeft op subsidie: www.rvr.org. De Raad voor Rechtsbijstand kijkt naar uw inkomen en vermogen van twee jaar geleden. De Raad krijgt uw gegevens van de Belastingdienst. Heeft u recht op subsidie, dan betaalt de Raad uw advocaat. Dat heet een toevoeging. U moet wel een eigen bijdrage betalen. De Raad bepaalt de hoogte ervan.

Verder kunt u met een toevoeging aanspraak maken op een korting op het griffierecht, in geval van een procedure.

De toevoeging dekt echter niet de overige kosten, die kunnen ontstaan in het kader van de afhandeling van uw letselschadezaak, dat wil zeggen:

  • de kosten voor het opvragen van medische informatie
  • de kosten van de medisch adviseur
  • de kosten van eventueel in te schakelen experts
  • de kosten van getuigen
  • de proceskostenveroordeling die u moet betalen, indien u de procedure verliest.

Als iemand de aansprakelijkheid van uw letselschade erkent, kunt u de toevoeging niet gebruiken. De andere partij betaalt dan uw rechtsbijstand, voor zover deze redelijk en gebruikelijk zijn in het geschil waarvoor rechtshulp wordt gevraagd. Ook als u door de rechtshulp een flinke som geld ontvangt, kan de toevoeging vervallen, omdat u daardoor de toevoegingsnormen overschrijdt. U zult dan alsnog (een deel van) de kosten van de advocaat moeten betalen. Meestal is het in de geschetste situatie dan zo, dat de verzekeraar niet alleen uw schadevergoeding betaalt, maar ook (een deel van) de kosten van de advocaat en alle bijkomende kosten (van de medisch adviseur, de experts etc.).

De werkzaamheden worden bij Letselschadekantoor Nobiles in beginsel verricht op basis van een standaard uurtarief van de betreffende advocaat. In bijzondere gevallen kan daarvan in overleg worden afgeweken. 

Indien een advocaat in een specifiek geval met een rechtszoekende, die voor een toevoeging in aanmerking komt, overeenkomt dat door de rechtzoekende geen gebruik (meer) wordt gemaakt van gesubsidieerde rechtsbijstand en dat in plaats daarvan de zaak op betalende basis zal worden behandeld, kan hij zijn werkzaamheden niet op toevoegingsbasis declareren. Indien een toevoeging is verleend, wordt deze aan de Raad ter intrekking gezonden. U zult dan ook voor de (openstaande) kosten verschuldigd blijven. Mocht de verzekeraar weigerachtig blijven bepaalde kosten te voldoen, dan treedt de advocaat met u in overleg. 

Uw advocaat zal duidelijke afspraken met u maken over de vraag welke kosten wel of niet aan u doorbelast zullen worden. Ook hier geldt: vraag erom als het u niet voldoende duidelijk is. Een advocaat mag zelf bepalen, welke financiële afspraken hij met u maakt. Dit zal tijdens het eerste gesprek die u met uw advocaat heeft worden besproken. Vaak is het moeilijk om vooraf een nauwkeurige schatting van de kosten te geven. Hoe een zaak precies verloopt, is afhankelijk van vele onzekere factoren. Het kan daardoor gebeuren dat uw advocaat er meer tijd aan moet besteden dan hij vooraf dacht. Hij zal u tussentijds informeren, zo ook over het extra werk en de oplopende kosten. Duurt een zaak langer, vraag dan uw advocaat dan regelmatig op de hoogte te houden van de financiële stand van zaken of om u tussentijdse declaraties te sturen. Zo houdt u de kosten in de gaten.